Griepje of koolmonoxide?

Een flink deel van Nederland ligt op dit moment op bed met een griepje. Dat gebeurt zo af en toe en daar doe je niks aan. Tenzij het geen griep is, maar koolmonoxidevergiftiging. Symptomen zijn hetzelfde, de afloop niet. Tijd om extra alert te zijn.

 

Geen kant op

Het is winter. Ramen en deuren zitten potdicht om de kou buiten te houden, verwarmingen en geisers draaien op volle toeren. Een ideale omgeving voor een koolmonoxidevergiftiging, want het onruikbare gas kan geen kant op. Volgens de Brandweer overlijden in Nederland jaarlijks gemiddeld elf personen door deze vergiftiging en belanden nog eens honderdvijftig mensen in het ziekenhuis. Koolmonoxide (CO) staat daarom bekend als sluipmoordenaar: wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Coma

Zeker in deze tijd van het jaar, met een griepgolf binnen de landsgrenzen, moet je extra goed oppassen: de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken namelijk op die van een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en  krijgt je een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma en blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Boosdoener

Niet mis dus. Maar je kunt maatregelen nemen. Belangrijkste tips: laat je cv-ketel of geiser, de grootste boosdoeners,minimaal een keer per twee jaar checken door een vakbekwaam en erkend installateur. Vraag specifiek om een koolmonoxidemeting, uitgevoerd met een geschikte meter, de enige manier waarop dit kan. Heeft de installateur geen meter, dan kan hij geen advies geven.

Slim

Daarnaast is het slim om een koolmonoxidemelder op te hangen, op ooghoogte en op circa twee meter van de geiser. Een raampje open zetten is volgens de experts niet voldoende om het gas weg te leiden. Het duurt minstens een uur voordat koolmonoxide is weggetrokken.

Geen combimelder

Nog een tip van de Brandweer: koop geen combimelders. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat, maar een koolmonoxidemeter moet op een andere plek gemonteerd worden dan de brandmelder. Meer hierover én over koolmonoxide vind je op brandweer.nl.

 

 

Anoniem
10

Uitstekende begeleiding voor de verkoop van onze woning. Denken mee, geven deskundig advies en niets is te veel gevraagd!

Anoniem
10

Zeer goede en snelle klantgerichte service. Zeer fijn contact op een laagdrempelige manier. Door de snelle reactie vlot het huis kunnen verkopen.

Anoniem
10

Zeer aan te bevelen! Snelle verkoop , uitstekende communicatie en zeer correct en deskundig! Ook dit huis opnieuw snel verkocht door Eggink Maalderink!

Lees meer
Terug
Recent bekeken