Verkocht onder voorbehoud: Dalenk 21A, 7371 DE Loenen

Plattegronden

Brochure(s) en overige bijlagen

Beschrijving

Lees meer
Tablinum Tijmes

Natuurlijk bouwen, wonen en leven in Loenen Dalenk 21a

Aan de Dalenk 21 A in Loenen staat dit natuurlijke huis. Een huis dat bestaat uit twee vleugels welke gedragen worden door 7 eikenboomstammen. De vorm van het dak, de kleur van de muren zijn zodanig gekozen dat ze op organische wijze opgaan in hun omgeving. Op de Veluwe komt van nature okerkleurige leem voor, vandaar dat de muren ook in deze kleur zijn uitgevoerd. In het huis bevinden zich geen dragende muren, dat geeft ruimte voor een volledig vrije indeling. Beide woonvleugels maken een omhullende beweging gericht op het zuiden, zodat de warmte van de zon optimaal wordt benut. Dit werkt tevens energiebesparend. Het huis heeft energielabel A. De ruimtes aan de voorzijde – de noordzijde - zijn vooral functioneel ingericht en hebben kleinere ramen. Het huis bestaat uit grote leefruimten, een kantoor en 3 tot 4 slaapkamers. Op het perceel met een oppervlak van circa 1.8 Ha bevindt zich tevens een bijgebouw met een vloeroppervlak van circa 250 m2. Dit gebouw heeft een bedrijfsbestemming.

Tablinum Tijmes
Tablinum betekent in het Latijn: “de kamer waar wordt ontworpen, waar nieuwe ideeën worden gecreëerd en uitgewerkt”. Deze ruimte lag vaak naast de binnenplaats en verbond zo de binnenruimte met de tuin erbuiten. Dit is de essentie voor dit bijzondere huis. De organische architectuur gaat uit van een harmonische verbinding met het gebouw, zijn omgeving en de mens. Het ontwerp van het huis is gebaseerd op een dubbele spiraalvorm, een vorm die in het oude Griekenland symbool stond voor water en leven, terwijl het voor de Vikingen symbool stond voor de balans tussen dag en nacht. In de oosterse filosofie lijkt het yin-yang symbool op een dubbele spiraal dat symbool staat voor natuur en evenwicht.

Algemeen
Bij aankomst valt dit natuurhuis meteen op. De harmonisch vorm gaat geheel op in de omliggende omgeving. De oprijlaan met fruitbomen geeft je toegang tot het huis dat op een royaal perceel staat van maar liefst 1.8 hectare. Via de royale voordeur met glasmozaïek in de gevel erboven kom je in de grote centrale hal. Een prachtige ronde ruimte met als centraal middelpunt een grote oude eiken boomstam. De gehele constructie van het huis rust op deze 7 eikenbomen afkomstig van de Kroondomeinen. Elke boom is specifiek van vorm en gekozen voor de functie waarvoor hij in het huis staat. De grootste eik in de hal bijvoorbeeld is 9,5 meter hoog en staat met zijn voeten in de kelder. In de nok rusten de draagbalken van het dak. Om deze grote eik loopt spiraalsgewijs de trap naar de bovengelegen eerste verdieping en ook weer spiraalsgewijs om de boom naar beneden naar de kelder. In totaal zijn 9 eikenbomen gebruikt. De 2 andere bomen zijn verwerkt tot vensterbanken, boekenkasten, traptreden en bankjes.

Het natuurhuis heeft – ondanks de ronde vormen - een duidelijke indeling. Aan de linkerzijde bevindt zich het woongedeelte, aan de rechterzijde bevindt zich het werkgedeelte. Zowel het woongedeelte als het werkgedeelte hebben een eigen entree. De entreehallen onderling worden verbonden door een grote bijkeuken.


Hoofdentree
De ronde hal loopt aan de linkerzijde uit in een meanderende gang. Als je deze gang doorloopt heb je aan weerszijden de badkamer (noordzijde) en de master bedroom (zuidzijde), hierover later meer. Aan het einde van de gang zit de toegang tot de heerlijke woonkeuken. De woonkeuken is voorzien van alle denkbare apparatuur om het de kok des huizes aangenaam te maken. In de woonkeuken en woonkamer kamer staat een grote kachel opgebouwd uit pure leemblokken. Dit huis wordt namelijk verwarmd door middel van twee kachels volgens het finovensysteem: een kachel bevindt zich in de woonkamer en woonkeuken, de ander bevindt zich in het kantoor. De bouw van de kachel is bijna vormvrij, dat betekent dat vrijwel alle vormen mogelijk zijn in combinatie met een warmte muur of warmte bank. Een keer per 24 uur wordt de kachel gestookt en straalt daarna 24 uur stralingswarmte uit voor de keuken en de woonkamer en het kantoor.

Vanuit de woonkeuken kom je in de eetkamer annex woonkamer. Deze ruimten lopen vloeiend in elkaar over. Aan alle kanten zijn er grote ramen, zodat er continue contact is met de omliggende natuur. Alle buiten muren en enkele binnen muren zijn afgewerkt met een fijne stuc van okerkleurige leem. Ideaal in onderhoud aangezien reparaties kunnen worden uitgevoerd met een vochtig sponsje. In de woonkamer staat een schitterende licht gedraaide eiken boomstam die de ruimte sierlijk accentueert.

Weer terug naar de gang bevindt zich aan de noordzijde (voorkant) de badkamer. Deze ruimte is voorzien van een verzonken bad, vloerverwarming, extra brede organisch gevormde wastafel, douche en toilet. Tegenover de badkamer bevindt zich de master bedroom. Wederom een ruimte met glooiende wanden en openslaande tuindeuren naar de zuidzijde van het huis. In de slaapkamer bevindt zich een inloop kleedkamer.

Weer terug in de centrale hal gaan we nu de rechtervleugel ontdekken. De drie grote deuren in deze hal zijn gemaakt van hout en zijn handgemaakt. Boven de voordeur bevindt zich een rond raam met gekleurd en gefused glas. Rond de zonnewende (langste dag van het jaar) op 21 juni, schijnt de zon ’s-morgens door het gekleurde glas in de hal naar binnen. Een spel van licht en kleuren speelt zich dan op de muren af. Het glas zelf is opgebouwd uit meerdere lagen gekleurd glas en versmolten tot een soort modern glas zonder lood wat verlijmd is op HR++ glas.

Het toilet bevindt zich rechts naast de voordeur en is – hoe kan het ook anders – een ovale ruimte voorzien van toilet en wastafel. Links naast het toilet is een deur. Via deze deur kom je in een grote bijkeuken met een vaste kastenwand en ruimte voor de wasmachine en de droogtrommel. Wat is een natuurhuis als deze zonder plek voor de hond, de tuinlaarzen en klompen?

Tweede entree
Vanuit hier kom je in de tweede entree van het huis. In deze hal is eveneens een toilet. Vanuit hier toegang tot een ruim niervormig kantoor met pantry. In deze ruimte staat eveneens een finovenkachel. Tevens een tweede kantoorruimte die ook kan worden gebruikt als bibliotheek, muziekkamer, atelier of als slaapkamer met kleinere badkamer.

Verdieping
Vanuit de centrale hal ga je via de trap die spiraalsgewijs om de grootste eik heenloopt naar de eerste verdieping. Een loopbrug verbindt de verschillende ruimten. Hier zijn een tweetal ruime slaapkamers, een overloop, toilet met wastafel en twee bergruimtes.

Kelder
Loop je de trap naar beneden, dan kom je in een royale ovaalvormige kelder. Hier is het altijd droog en koel.

Dak
Het natuurhuis is voorzien van een dak met natuurlijke vegetatie. In het voorjaar bloeien er allerlei wilde bloemen, in de zomer overheersen de grassen en in het najaar kleurt het dak prachtig donker groen van de mossen.

Bijgebouw/artistieke ruimte
Achter het hoofdhuis staat verscholen in het groen een tweede natuurhuis. Dit gebouwtje heeft een vloeroppervlak van circa 250 m2 en is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Ook zijn hier ramen, deuren en kozijnen hergebruikt. Het gebouw heeft een haakse plattegrond. De indeling is als volgt. Aan de linkerzijde bevindt zich de entree. Vanuit hier kom je in een hal met aan de linkerzijde een ruimte van circa 16 m2. Ook hier zijn boomstammen gebruikt als fundament van de houtconstructie. Aansluitend is een toilet en een bergruimte. Als je doorloopt kom je via een pantry in een grote lichte ruimte. Ideaal voor bijvoorbeeld het geven van schildercursussen, yoga of atelier. Naast deze grote ruimte bestaan er nog twee bergschuren met een eigen toegang naar buiten.

Diverse bijgebouwen totaal 416 m2 waaronder;
-kapschuur 90 m2
-houtschuur 60 m2
-authentiek schuurtje 16 m2

Achterplein
Het achterplein is voorzien van vaste bestrating en meerdere parkeerplaatsen.

Perceel
Dit natuurhuis staat op een perceel van 1.8 hectare, +35m. NAP. Aan de voorzijde bevinden zich twee paardenweitjes met aan weerszijden een toegangsweg naar het huis. De landelijke hoofdoprit met fruitbomen aan de rechterzijde is een oude schaapsallee naar de Loenermark.

Het kavel is direct grenzend (eigen toegang) aan natuurgebied de Veluwe. Aan de achterzijde zie je vanuit de woonkamer vlak achter het hek herten, reeën en wilde zwijnen langskomen. In de bronstijd is het burlen van de bokken en het blaffen van de reeën goed te horen. Begin april zie je de eerste jonkies van de wilde zwijnen in hun streepjes pyjamaatjes langskomen. En als je geluk hebt zie je de vos en de das ‘s avonds laat oversteken. Geheel natuurlijk gaat de tuin van cultuur over in een schaduwrijk bosmilieu met oude loof en naaldbomen. Midden in het bos staat een oude toegangspoort naar het verdwenen hotel “Zilven” naar waar het schijnt Koningin Wilhelmina ooit geposeerd heeft.

Verwilderingstuin met eetbare gewassen.
De onderhoud vriendelijke tuin is een combinatie van cultuur en natuur. Het geheel is dusdanig ontworpen dat de ruimtes binnen en buiten in elkaar overvloeien. Vanuit de huiskamer heeft u zicht op een eeuwen oude eikenboom. Er is gekozen voor zoveel mogelijk natuurlijke beplanting waarbij het accent ligt op kleur, vormgeving en het gebruik van kruiden, groente uit de moestuin, bessen en andere vruchten en noten. Er bevinden zich meerdere terrassen met vaste bestrating zodat u altijd kunt genieten van de zon of juist de schaduw. De tuin biedt volledige privacy.

Zwemvijver en flow-form.
Een belangrijk aspect van deze tuin is de zwemvijver. Zowel voor de vormgeving als voor het leven van mens en dier.

Hondenchalet
Hondenkennel met buiten uitloop.

Paardenweitjes met harde en zachte paddock, vaste voederplaatsen en mestopslag mogelijkheid.

Kenmerken

Lees meer
Overdracht
Referentienummer 03089/4093385
Prijs Prijs op aanvraag
Status Verkocht onder voorbehoud
Aanvaarding In overleg
Aangeboden sinds Vrijdag 15 juni 2018
Laatste wijziging Maandag 18 maart 2019
Bouw
Type object Woonhuis, villa, vrijstaande woning
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwjaar 2000
Type dak Platdak
Isolatievormen Ecobouw
Volledig geïsoleerd
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 17.958 m²
Gebruiksoppervlakte wonen 307 m²
Inhoud 1.588 m³
Tuinoppervlakte 17.958 m²
Indeling
Aantal bouwlagen 2 (en 1 kelder)
Aantal kamers 6 (waarvan 4 slaapkamers)
Locatie
Ligging Aan bosrand
In bosrijke omgeving
Tuin
Type Tuin rondom
Hoofdtuin Ja
Heeft een achterom Ja
Staat Normaal
CV ketel
CV ketel Nefit HR Ecomline
Warmtebron Gas
Bouwjaar 2003
Combiketel Ja
Eigendom Eigendom
Uitrusting
Warm water CV-ketel
Verwarmingssysteem Centrale verwarming
Heeft een lig-/zitbad Ja
Tuin aanwezig Ja
Heeft schuur/berging Ja

Marktcijfers Loenen

€ 281.762,- Gemiddelde verkoopprijs in Loenen Landelijk gemiddelde: € 290.760,-
€ 391.433,- Gemiddelde vraagprijs in Loenen Landelijk gemiddelde: € 387.955,-
40 Gemiddelde verkooptijd in Loenen Landelijk gemiddelde: 37
621 Gemiddeld aangeboden in Loenen Landelijk gemiddelde: 46.839
410 Gemiddeld aantal verkocht in Loenen Landelijk gemiddelde: 27.978
€ 2.276,-/m2 Gemiddelde prijs/m² in Loenen Landelijk gemiddelde: € 2.473,-/m2

Kenmerken door vrienden

 • Woning van eerlijke en natuurlijke materialen
  1
  Endorser
 • Grenzend aan natuurgebied de Loenermark
  1
  Endorser
 • Veel vogels en dieren
  1
  Endorser

Vrienden aan het woord

Terug
Recent bekeken